Cellulóz alapú folyamatok

Az Alfa Laval a cukor- és keményítőalapú etanolfeldolgozásban szerzett átfogó tapasztalatát a cellulózból nyert etanol gyártásához is felhasználta. A fa, az erdészeti hulladékok és a mezőgazdasági melléktermékek bőséges mennyiségben állnak nyersanyagként a bioetanolgyártás rendelkezésére, növelve az etanol, mint megújuló üzemanyag, gyártásához felhasználható nyersanyagok körét.

Cellulose 640x360

Előkezelés/enzimes hidrolízis

Az Alfa Laval kétféle hőcserélőt szállít a cellulózalapú etanolfeldolgozásban való használatra: az ún. Alfa Laval WideGap hőcserélőt és a spirál hőcserélőt. A legmegfelelőbb választás a fizikai tulajdonságoktól és a cellulóziszap hosszú száltartalmától függ.

A WideGap lemezes hőcserélők kimondottan az etanolipar számára lettek kifejlesztve kiváló csatlakozónyílás és csatlakozási kialakítással. A kevesebb kapcsolási pont kevesebb helyet jelent a szálak megtapadásához. A 100-350 mm nagyságú csatlakozónyílásokkal rendelkező WideGap lemezes hőcserélők széles kínálata biztosítja, hogy minden szerelvényhez legyen megfelelő WideGap konfiguráció, akár kisebb fejlesztési környezetről, akár nagyüzemi gyártásról van szó.

Az Alfa Laval spirál hőcserélők ideális módon használhatók a hosszú szálakat nagy arányban tartalmazó cellulóziszap feldolgozásában.

A világon az elsők között szállítunk membránrendszereket enzimgyártáshoz.

Fermentáció

A WideGap hőcserélő megoldások megkönnyítik a fermentáció hőmérsékletének szabályozását akkor is, ha a hűtővíz csak egy fokkal hidegebb, mint a fermentáció hőfoka. Ha a cellulóziszapban jellemzően sok hosszú szál van, az Alfa Laval spirál hőcserélők megkönnyítik a kezelésüket.

Az Alfa Laval tartálytisztító berendezések hatékony forgó jet-fejeket használnak a fermentor gyors, megbízható tisztításához, illetve a hozam és a megbízhatóság javításához. Fermentáció után Alfa Laval nagysebességű szeparátorok nyerik ki az élesztőt, és a lehető legnagyobb hozamot biztosítják a lehető legalacsonyabb költségek mellett a piacon.

Desztillálás/dehidratálás

A rendkívül kompakt Alfa Laval hőcserélők megkönnyítik a telepítést, és hatékonyabban használják ki a helyet. Az újraforralók még kisebb hőmérsékleteltérések mellett teszik lehetővé a működést, így tovább optimalizálják az energiahatékonyságot gyengébb minőségű hőforrások használatával.

Az Alfa Laval lemezes hőcserélő ideális megoldás a nagy viszkozitású folyadékok kezeléséhez. Az AlfaVap berendezések kifejezetten bepárláshoz készülnek, az AlfaFlash kényszerkeringésű lecsapatásos bepárló pedig ideálisan használható újraforralóként a vízkőképző és szennyező folyadékokhoz, és energiahatékony módon kezeli a nagy viszkozitást a nagyon nagy nyírási feszültségnek köszönhetően. Ez csökkenti a vízkőképzést és szennyezőzést, ugyanakkor javítja a hőátvitelt.

Az Alfa Laval rugalmas tömítésű hőcserélők a legtartósabb berendezések a nyomásingadozáson alapuló dehidratálásban, ahol az anyagfáradás gyakori jelenség.

Lignin víztelenítés és cefresűrítés

A lignin víztelenítésre szolgáló Alfa Laval dekanter centrifugák megbízható és rendkívül kompakt alternatívát kínálnak. A “power plate” technológia kiváló elválasztást biztosít a lehető legalacsonyabb áramfogyasztás mellett, a lemezes bepárlók pedig maximális hasznos üzemi időt és minimális karbantartást biztosítanak a cefre víztelenítés és sűrítés alatt.

Szakértelmünkkel egyedi bepárló rendszereket tervezünk, az AlfaVap és AlfaFlash berendezéseket eltérő helyzetben rendezzük el a folyadék tulajdonságaitól függően. Az AlfaFlash kényszerkeringetésű lecsapatásos bepárló mindig az utolsó lépés a bepárló rendszerben. A rendkívül nagy nyírási feszültség csökkenti a szennyezést és a vízkőképzést, emellett növeli a hőátvitel hatékonyságát, ami nagy koncentrációk elérését teszi lehetővé a lehető leghatékonyabb módon.

Alfa Laval membránok használatosak a bepárlás során keletkező kondenzátum kezeléséhez.