Kukorica alapú keményítő gyártás

Az Alfa Laval kukorica-nedvesőrlési folyamat az iparági standard, amelyet több mint 170 üzemben végeznek szerte a világon. Ezt az igen korszerű munkafolyamatot magas hozam, alacsony vízfogyasztás és nagyfokú megbízhatóság jellemzi. Az ennek során használt komponenseket és rendszereket az Alfa Laval kifejezetten a keményítőgyártás céljára fejlesztette ki, ezért alkalmazásukkal nagy teljesítmény, maximális hasznos üzemidő és alacsony üzemeltetési költség érhető el.

Corn based processing 640x360

Elsődleges szeparáció

Az Alfa Laval Merco szeparátor az iparági standard a keményítőnek a gluténtől való szétválasztásához. Kifejezetten keményítőgyártás céljára fejlesztették ki, és ideálisan egyesíti magában a nagy áramlási kapacitást és az alacsony energiafogyasztást. A tartós kialakítás  egyedülállóan nagy szervíz-élettartamot, megbízható hasznos üzemidőt és alacsony karbantartási költségeket garantál. A 70-es évek óta több mint 1800 Merco-készüléket telepítettünk, és legtöbbjük még mindig használatban van.

Gluténsűrítés

Ha gluténsűrítésre Merco szeparátort használ, 150 g/l koncentrációt is elérhet , amely a legmagasab érték a szeparátorok piacán. A nagy koncentráció alacsony energiafogyasztással jár a víztelenítési fázisban, amelynek alapját a forgó vákumszűrők képezik.

Őrleménysűrítő (MST) és  klarifikáció

A Merco szeparátor  sokoldalúsága  ideálissá teszi a berendezést az őrlemény sűrítésére a keményítő és a glutén szétválasztása előtt. A Merco MST állandó outputot garantál a betáplálási körülményektől függetlenül,  javítva az elsődleges szeparációs teljesítményt.

A Merco szeparátor klarifikálóként is használható  a hidrociklonos mosás túlfolyójából történő keményítő- és fehérjevisszanyerésre.

Glutén víztelenítés

Az Alfa Laval kétféle technológiai alternatívát kínál a glutén víztelenítésére - a forgó vákumszűrőket (RVF), illetve a dekanter centrifugákat.  A forgó vákumszűrők  a glutén víztelenítésére hagyományosan használt eszközök. A dekanter centrifugák nagy hatékonyságú víztelenítést biztosítanak szigorúbb higiéniai előírások mellett, és lehetővé teszik nagyobb alapterület szabaddá tételét, vagy a víztelenítési folyamat kimeneti teljesítményének növelését.

Kukoricacsíra likőr (CSL) elpárologtatás

Az Alfa Laval CSL-bepárló rendszerei az Alfa Flash technológián alapulnak, amely kompakt kialakítást és energiahatékony működést tesz lehetővé. A nagy áramlási sebesség és a nagyfokú turbulencia kombinációja minimálisra csökkenti az eltömődés veszélyét. A gőzfogyasztás 50%-kal csökkenthető a meglévő bepárló rendszerekben , ha azokat Alfa Laval technológián alapuló extra  funkcióval egészítik ki. Az ilyen típusú rendszerek esetében a befektetés gyakran már egy éven belül megtérül.

Keményítő mosás

Az Alfa Laval többfázisos, hidrociklon-alapú keményítőmosó rendszereit a nagy teljesítmény és a megbízható működés ideális kombinációja jellemzi.  A kiváló minőségű anyagoknak és az alacsony tűréshatároknak köszönhetően hidrociklonjaink  hatékony mosást és a végtermékben igen alacsony mennyiségű szennyező anyagot eredményeznek.

Csírátlanítás

Az Alfa Laval kétfázisú csírátlanító hidrociklonjai nagy szeparációs hatékonyságot biztosítanak, ugyanakkor  helyigényük minimális. A rendszerben nincsenek mozgó részek, így nagyon megbízható és könnyű karbantartani.

Szilárdanyag-eltávolítás folyadékból

Az Alfa Laval szilárdanyag-eltávolító rendszere óvja a munkafolyamatban utána következő berendezést a homok és az iszap leválasztása révén. A nagy szeparációs hatékonyság minimálisra csökkenti  a problémák kockázatát a nagysebességű szeparátorokban. A rendszerben nincsenek mozgó részek, amely nagyfokú megbízhatóságot garantál. Az egyes ciklonok gyorsan és könnyen elvégezhető cseréje alacsonyan tartja a karbantartási költségeket, és a kompakt rendszer csak csekély helyet foglal.

Melegítő és hűtő technológiai áramok

Az Alfa Laval tömített és hegesztett lemezes hőcserélők széles skáláját forgalmazza, amelyeket nagy termikus hatékonyság, kompakt kialakítás, hosszú hasznos üzemidő és alacsony karbantartási költség jellemez. Könnyen növelheti az Alfa Laval tömített lemezes hőcserélők kapacitását, ha egy későbbi fázisban  további lemezeket ad hozzá a rendszerhez. Az Alfa Laval WideGap lemezes hőcserélőit kifejezetten úgy fejlesztették ki, hogy alkalmasak legyenek rostos közegek kezelésére, így minimális legyen az eltömődés veszélye.