Zsír és olaj átalakítása bioüzemanyaggá | Alfa Laval

Zsír és olaj átalakítása bioüzemanyaggá

A világ zsír- és olajtermelésének csak mintegy kétharmada eredményez emberi fogyasztásra vagy állati takarmánynak/állateledelnek alkalmas termékeket. A maradék felhasználható közvetlen energiatermelésre égetés útján, vagy bioüzemanyagok és oleo-kemikáliák nyersanyagaként. Egyes vonatkozásokban az ilyen tüzelőanyagokat a fosszilis tüzelőanyagok hasznos alternatívájának tekintik.

Processing of fats and oils in biofuel production

Az egyedi követelményeknek való megfelelés

Az Alfa Laval technológiáinak alkalmazásával javítható az alkalmas zsírok és olajok különféle bio-tüzelőanyagokká történő feldolgozásának kereskedelmi potenciálja.

Az Alfa Laval előkezelő gyártósorai úgy is konfigurálhatók, hogy alkalmasak legyenek mind étkezési olajok, mind pedig bioüzemanyag összetevők előállítására. Négy lehetséges előkezelési eljárás létezik:

  • Vízgőz desztilláció (stripping)
  • Lúgos semlegesítés a szabad zsírsavak eltávolítására
  • Enzimetikus nyálkátlanítás olyan esetekben, amikor ilyen eltávolításra nincs szükség
  • Fejlett glicerines kezelés (Advanced glycerol treatment, AGT).

Cégünk gondoskodik a pontos rendszer-összeállításról és arról a berendezés-csomagról, amely az egyes vásárlók konkrét folyamatainak és igényeinek megfelel.

Biodízel és oleo-kemikáliák előállítására alkalmas, kulcsrakész üzemek

Az Alfa Laval gyártósorai komplett kulcsrakész rendszerek, amelyek alkalmasak az ASTM6751 vagy EN14214-szabványnak megfelelő biodízel előállítására számos különböző féle - növényi vagy állati eredetű - olajokból.

Széles körben elterjedtek azok a sokoldalú moduláris üzemek, amelyek biodízelt állítanak elő az üzemanyagként használt fosszilis alapú dízel helyettesítésére. Az előkezelési eljárás a szabad zsírsav (FFA) tartalom csökkentésére és oleo-kemikáliák előállítására is használható.

Előkezelés glicerinnel (AGT)

A biodízel-gyártók, húsfeldolgozók és a használt étolajat összegyűjtő cégek egyaránt profitálhatnak abból, ha az előkezelési eljárást fejlett glicerines kezeléssel (AGT) egészítik ki.

A költséghatékony és energiatakarékos AGT-eljárás a nagy szabad zsírsav-tartalmú, kisértékű melléktermékeket kis szabadzsírsav- tartalommal rendelkező, tiszta növényi olajjá, nehéz fűtőolajjá vagy oleo-kemikáliává alakítja át.

Átészterezés

Az Alfa Laval különböző fajta biodízel-gyártó üzemi rendszereket kínál, amelyek étkezési zsírokat és olajokat vagy zsír-, olaj- és zsiradék-alapú, kis költségű, étkezésre nem alkalmas alapanyagokat vagy nyersanyagokat (feedstock) használnak fel:

  •  "Szűz olaj" átészterezési technológia a folyamatos biodízel-gyártáshoz
  • "Multi-feedstock" technológia különböző alapanyagú biodízel -tételek gyártásához