Alfa Laval - Zsír és olaj átalakítása bioüzemanyaggá

Zsír és olaj átalakítása bioüzemanyaggá

A világ zsír- és olajtermelésének csak mintegy kétharmada eredményez emberi fogyasztásra vagy állati takarmánynak/állateledelnek alkalmas termékeket. A maradék felhasználható közvetlen energiatermelésre égetés útján, vagy bioüzemanyagok és oleo-kemikáliák nyersanyagaként. Egyes vonatkozásokban az ilyen tüzelőanyagokat a fosszilis tüzelőanyagok hasznos alternatívájának tekintik.

Fat and oil for biofuel processing 640x360

Az egyedi követelményeknek való megfelelés

Az Alfa Laval technológiáinak alkalmazásával javítható az alkalmas zsírok és olajok különféle bio-tüzelőanyagokká történő feldolgozásának kereskedelmi potenciálja.

Az Alfa Laval előkezelő gyártósorai úgy is konfigurálhatók, hogy alkalmasak legyenek mind étkezési olajok, mind pedig bioüzemanyag összetevők előállítására. Négy lehetséges előkezelési eljárás létezik:

  • Vízgőz desztilláció (stripping)
  • Lúgos semlegesítés a szabad zsírsavak eltávolítására
  • Enzimetikus nyálkátlanítás olyan esetekben, amikor ilyen eltávolításra nincs szükség
  • Fejlett glicerines kezelés (Advanced glycerol treatment, AGT).

Cégünk gondoskodik a pontos rendszer-összeállításról és arról a berendezés-csomagról, amely az egyes vásárlók konkrét folyamatainak és igényeinek megfelel.

Biodízel és oleo-kemikáliák előállítására alkalmas, kulcsrakész üzemek

Az Alfa Laval gyártósorai komplett kulcsrakész rendszerek, amelyek alkalmasak az ASTM6751 vagy EN14214-szabványnak megfelelő biodízel előállítására számos különböző féle - növényi vagy állati eredetű - olajokból.

Széles körben elterjedtek azok a sokoldalú moduláris üzemek, amelyek biodízelt állítanak elő az üzemanyagként használt fosszilis alapú dízel helyettesítésére. Az előkezelési eljárás a szabad zsírsav (FFA) tartalom csökkentésére és oleo-kemikáliák előállítására is használható.

Előkezelés glicerinnel (AGT)

A biodízel-gyártók, húsfeldolgozók és a használt étolajat összegyűjtő cégek egyaránt profitálhatnak abból, ha az előkezelési eljárást fejlett glicerines kezeléssel (AGT) egészítik ki.

A költséghatékony és energiatakarékos AGT-eljárás a nagy szabad zsírsav-tartalmú, kisértékű melléktermékeket kis szabadzsírsav- tartalommal rendelkező, tiszta növényi olajjá, nehéz fűtőolajjá vagy oleo-kemikáliává alakítja át.

Átészterezés

Az Alfa Laval különböző fajta biodízel-gyártó üzemi rendszereket kínál, amelyek étkezési zsírokat és olajokat vagy zsír-, olaj- és zsiradék-alapú, kis költségű, étkezésre nem alkalmas alapanyagokat vagy nyersanyagokat (feedstock) használnak fel:

  •  "Szűz olaj" átészterezési technológia a folyamatos biodízel-gyártáshoz
  • "Multi-feedstock" technológia különböző alapanyagú biodízel -tételek gyártásához