Növényi fehérje feldolgozás

A fehérjék létfontosságú anyagok, melyek felhasználhatók funkcionális fehérjeként, ízesítő anyagként és bioaktív összetevőkként. Ennek a tápanyagnak a megfelelő higiénés körülmények között végzett kivonása alapfeltétele annak, hogy a folyamat minden egyes lépése megfelelő minőségű legyen. A táplálékkiegészítőként működő zöldség-eredetű fehérjéket funkcionális fehérjeként, ízesítő anyagként és bioaktív összetevőkként hasznosítják.

Vegetable protein processing 640x360

Növekvő érdeklődés

A fehérjék általánosságban az ételek legértékesebb részét alkotják. Folyamatosan egyre szélesebb körben ismerik fel, hogy ezek a fehérjék milyen új piaci lehetőségeket rejtenek magukban.

Piaci szempontból egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogyan lehet a korábban gyakran hulladéknak tekintett - vagy csak takarmánynak alkalmas - anyagokat értékes tápanyaggá alakítani, amely azután egész sor élelmiszeripari termékben, összetevőben, gyógyszeripari készítményben vagy állateledelben/takarmányban használható fel.

A termény begyűjtése

Az Alfa Laval technológiái lehetővé teszik étkezési fehérjék kivonását a zöldségek széles skálájából, beleértve az alábbiakat:

  • napraforgómagok
  •  kukorica
  • repce
  • földimogyoró
  • gyapotmag

A fehérjetartalmú növényekből szintén biztosítható a szükséges nyersanyag. Ilyenek a szójabab, valamint borsófélék és egyéb hüvelyesek.

A megfelelő berendezésekkel számos egyéb, széles körben termesztett növény és kis munkaigényű fűféle - mint például a lucerna - ugyancsak piaci értéket képviselő étkezési fehérjeforrásként hasznosítható.

Koncentrált vagy nem

Az Alfa Laval berendezéseivel számos különféle gyártósor állítható össze. A szétválogatás utáni, kisebb fehérjetartalmú anyagok kiszáríthatók, és pelletként elégethetők, vagy pékségekben használhatók fel.

Másik lehetőség a szétválogatás után kapott fehérjék és szénhidrátok további feldolgozása a korszerű membránszűrő rendszerekkel, melynek eredményeként értékes fehérje- és szénhidrát-koncentrátumok állíthatók elő.