Zselatin kinyerés

A zselatin a disznó vagy szarvasmarha bőréből vagy állati csontokból származó kollagénből kivont fehérje. A zselatint széles körben alkalmazzák kötő- és zselésítőanyagként az élelmiszeriparban, sőt, a gyógyszer- és kozmetikai iparban is. A zselatingyártás szokásos folyamatának elemei a derítés, a frakcionált desztilláció, (amikor ultrafiltrációs technológiával eltávolítják a sókat és más kapcsolódó anyagokat), az elpárologtatással végzett sűrítés, valamint a sterilizálás.

Gelatine extraction 640x360

Zselatin derítési eljárás

A vízoldékony fehérjék kivonását követően nagyon fontos az oldott zselatin oldat derítése a zsír és a szuszpendált szilárd részecskék mennyiségének minimalizálása érdekében. A centrifugálás az ilyen derítési eljárás természetes módja, és az Alfa Laval derítő centrifugái rugalmasan adaptálhatók a zselatinra vonatkozó specifikus igényekhez.

Frakcionált desztilláció

A kovaföld szűrőkkel végzett végleges derítés után a zselatin oldat készen áll a frakcionálásra, ahol a sót és más kapcsolódó anyagokat ultrafiltráció segítségével el lehet távolítani. Az ultrafiltráció az elősűrítéshez hasonló módon működik.

Az Alfa Laval ultrafiltrációs technológiája úgy konfigurálható, hogy bármely vásárlói specifikációnak megfeleljen; a végleges koncentráció a zselatin fajtájától, Bloom-értékétől és viszkozitásától függ. A zselatin Alfa Laval technológiával végzett membránszűrése folyamatos üzemű modulban, szabályozott hőmérsékleten történik.

Sűrítés

A végleges sűrítés AlfaVap kúszófilmes elpárologtató rendszer segítségével történik. A retenciós idő és a hőmérséklet-profil erősen befolyásolják a végtermék minőségét.

Az AlfaVap elpárologtató rendszerben a termék retenciós ideje igen rövid, a hőmérsékleti profil nagyon kíméletes, a kettő kombinációja pedig kiváló termékminőséget és színt garantál.

Sterilizálás

A lehető legjobb termékminőség biztosítása érdekében a zselatint megközelítőleg 130–140°C-on, 3–4 másodpercig kell sterilizálni. Az Alfa Laval közvetlen gőz-befúváson vagy a termék indirekt melegítésén alapuló sterilizáló modulokat kínál. A termék retenciós ideje mindkét esetben rendkívül rövid, és a termék sterilizálására felhasznált energia visszanyerhető a bejövő termék előmelegítéséhez.