Vér feldolgozás

A legtöbb állat testének 3-4%-át újrahasznosításra alkalmas vér teszi ki. Ezt a vérmennyiséget gyakran kidobják az egyéb maradékokkal együtt. A megfelelő berendezések segítségével azonban ez a vér-komponens nyersanyagként szolgálhat emberi fogyasztásra alkalmas, illetve technikai termékek előállításához. Az állati vér plazmából és vörösvérsejtekből (hemoglobinból) áll. A vérplazma funkcionális fehérje, amely kereskedelmi potenciállal rendelkezik az emberi fogyasztásra alkalmas termékek piacán. A

Blood processing 640x360

Vérplazma

A nyers vér mintegy 60%-a plazmából áll, amely jelentős kereskedelmi potenciállal rendelkező  funkcionális fehérje.

Ezeket az étkezési fehérjéket azonban a legnagyobb körültekintéssel kell feldolgozni, ha értékes termékként szeretnénk eladni őket. Az ilyen feldolgozási eljárásokat úgy kell konfigurálni, hogy kíméletes kezelést biztosítsanak, minimálisra csökkentve a nyíró hatásokat, amelyek összetörhetik a vörösvérsejteket.

A vérplazma feldolgozása rendszerint ultrafiltrációt is igényel, melynek során a fehérjét tisztítják, a sót eltávolítják, majd a koncentrált plazmát lefagyasztják vagy porlasztva szárítják.