Csont feldolgozás

A csontokat emberi fogyasztásra alkalmas állati zsírok és zselatin, vagy egyszerűen technikai zsírok, illetve állateledelbe/takarmányba szánt hús- és csontliszt előállítására használják. Az Alfa Laval Centribone rendszereivel a nyers állati csontok különösen sokoldalúan és hatékonyan dolgozhatók fel egy folyamatos nedves feldolgozási eljárás révén, amely 30%-kal kevesebb energiát használ fel a száraz feldolgozáshoz képest.

transformation-os-traitement-continu-voie-humide 640x360 (1)

Az Alfa Laval által szállított Centribone-rendszerek biztosítják a hús- melléktermékek feldolgozásának legváltozatosabb és leghatékonyabb módját. A folyamatos nedves kiolvasztási eljárással bármely anyag kezelhető, a zsírszövetektől a legjobb zselatin csont nyersanyagokig.

Az alacsony hőmérsékleten zajló folyamat teljesen zárt, ami különösen alkalmassá teszi étkezési célú termékek, állateledel-összetevők vagy tüzelőanyagnak szánt, kiváló minőségű ipari zsír előállítására.

A legújabb, Centribone technológia segítségével a feldolgozó vállalatok a végtermékek piacán a nyereségesebb szegmensek felé mozdulhatnak el. A végtermékek legjobb minőségének elérése érdekében a feldolgozás során a termikus behatást a lehető legalacsonyabb szinten kell tartani. A Centribone rendszer által biztosított gyors, pontos melegítés és feldolgozás kiváló minőségű, szép színű zsírokat eredményez, amelyekben nem emelkedik a szabad zsírsavak szintje, és minimális az oxidációs behatás.

A Centribone technológia kifejezetten állateledelként vagy emberi fogyasztásra szánt termékként felhasználandó készítmények előállítására lett kifejlesztve, mivel a rendszerre jellemző rövid feldolgozási idő gondoskodik a fehérje tápértékének és funkcionalitásának megőrzéséről.

A Centribone által végzett folyamatos feldolgozás megkönnyíti az egyenletes minőség fenntartását. A gyártók élvezik a könnyű kezelhetőséget, a vásárlók pedig a minőségbeli különbséget.

Rugalmas gyártástervezés

A beüzemelési idők és az üzemszünetek csökkentésével a Centribone nem csupán rugalmasabbá és hatékonyabbá teszi a termelést, hanem több időt hagy a gyártástervezésre is. Egy Centribone üzemben például a különböző nyersanyagok - mint a zsírszövetek és csontok - feldolgozása igény esetén egymást követő ciklusokban végrehajtható. Legyen akár nagyüzemi gyártó, akár kistermelő, a termelékenysége nőni fog.

Rövid idejű melegítés

Az alapanyagot a Centribone nyersanyag-melegítőjének bemeneti nyílásába táplálják, és a hevítés úgy történik, hogy nagynyomású gőzt fúvatnak be közvetlenül a termékbe. Ez a befúvatás speciálisan kialakított fúvókákon keresztül zajlik, melynek eredményeként a terméknek történő  energiaátadás - így maga a hevítés is - a lehető leggyorsabb.   A terméket egy szabályozható sebességű szállítószalag viszi át a melegítőegység kettős melegítőzónáján. Így az RMH-melegítő egységben tartózkodás ideje öt percre is leszorítható.

A kifinomult kettős hőmérséklet- és sebességszabályzás biztosítja a gyors felmelegítést  65°C -ra, kiküszöbölve a termék enzimatikus és bakteriológiai lebomlását. Ezt egy szabályozott hatóidő követi, amikor a terméket 65 °C-ról 90 °C-ra hevítik. A szükséges hőmérsékleti és időértékek az éppen feldolgozás alatt lévő konkrét nyersanyagtól függenek.

Kis energiafogyasztás

A Centribone rendszer használata mellett az energiafogyasztás mintegy 30%-kal csökken a száraz kiolvasztási módszerekhez képest. Ez azért van, mert a dekanter centrifuga és a szeparátor mechanikus úton eltávolítja a technológiai víz jó részét, lehetővé téve, hogy a nagy hatékonyságú elpárologtató rendszerek hozzáadásával kivonják a víz túlnyomó többségét. Ezen kívül - a hagyományos eljárásoktól eltérően - a Centribone  használata annál gazdaságosabbá válik,  minél magasabb a nyersanyag víztartalma.

Rugalmasan választható átmenő teljesítmény és elrendezés

A Centribone rendszerek egy egész sor nyersanyag feldolgozására képesek , 3-as vagy ezt meghaladó kategóriájú átmenő teljesítmény mellett. Logikus, kompakt kialakításának köszönhetően a Centribone rendszer minimális helyet igényel. Ily módon könnyedén beépíthető a meglévő épületekbe.

Kiegészítő berendezések

A Centribone rendszerek természetesen komplett üzemként szállíthatók, beleértve a következőket:

  • Kettős dekanter centrifuga rendszer , amely a termék maradékzsír-tartalmát megközelítőleg 50%-kal csökkenti.
  • AlfaVap elpárologtató rendszerek, amelyek hulladékhőt, termikus gőz rekompressziót vagy  mechanikus gőz rekompressziót alkalmaznak.
  • Megfelelő szárító rendszerek választéka
  • Gél-csont szétválasztás
  • Az Alfa Laval Kathabar nedvességszabályozás segítségével végzett ételhűtés védelmet nyújt az ételek utólagos bakteriális szennyeződésével szemben

Őrlőrendszer