Hal szilázs feldolgozás
A halfeldolgozásból származó maradékok és hulladékok még mindig hasznosíthatók olyan helyeken, ahol nincs halliszt-gyártó üzem. Ahelyett, hogy kidobnák ezeket, felhasználhatók hal-szilázs gyártásához. A hal-szilázs általában megközelítőleg 15% fehérjét tartalmaz, és ugyanúgy kerül felhasználásra, mint a halliszt az állateledelben/takarmányban. Ezt követően szétválasztható olajos, salak- és fehérje-komponensekre, élelmiszeripari felhasználás céljára.
Ezek az enzimek a halfehérjéket kisebb, oldható egységekre bontják. A sav fokozza a fehérjék aktivitását, és ugyanakkor megakadályozza, hogy a folyadék bakteriális hatásra megromoljon.
Hosszú idejű tárolás
A megfelelő savasságú hal-szilázs normál esetben szobahőmérsékleten két évig vagy ennél is hosszabb ideig tárolható. A fehérje oldhatóbbá válik, és bármilyen halolajban növekszik a szabad zsírsavak mennyisége a tárolás során, de ezek a változások táplálkozási szempontból nem jelentősek.